ПиксабейИмат ли място в ЕС страни като Полша, Унгария, а изглежда и

...
ПиксабейИмат ли място в ЕС страни като Полша, Унгария, а изглежда и
Коментари Харесай

Полски медии: Време е да говорим за излизане от ЕС. Искаме си католическата идентичност, а не европейските ценности

Пиксабей

Имат ли място в Европейски Съюз страни като Полша, Унгария, а изглежда и България, които не желаят да одобряват главните европейски полезности, върху които се крепи съюза от основаването му насам?

Честите конфликти на Полша с Европейския съюз (ЕС), откогато ръководещата партия " Право и правдивост " пристигна на власт преди пет години, постоянно са имали капацитета да провокират спор за бъдещето на страната в блока. Сега Варшава спори с Брюксел за бюджета и пакета за възобновяване на Европейски Съюз за 1,8 трлн. евро общо. Това обаче разпалва нова полемика за възможното излизане на Полша от блока, написа FT в собствен разбор, в превод на инвестор.бг.

Миналата седмица, откакто Полша и Унгария заплашиха да наложат несъгласие на многогодишната финансова рамка и фонда за възобновяване в символ на митинг против проект на Европейски Съюз за обвързване на достъпа до еврофондове със спазването на правилата на правовата страна, консервативното списание Do Rzeczy пусна на първа страница заглавие „ Трябва да кажем на Европейски Съюз: Достатъчно “ и материал „ Polexit - имаме право да приказваме за това “.

Редакторът на Do Rzeczy Павел Лисички Лисицки, спори за върховенството на закона и „ случайното разширение “ на пълномощията на Брюксел и желанието му да прави оценка страните членки като една от аргументите да се преглежда Polexit. Той също по този начин цитира „ все по-безсрамния опит на Европейски Съюз да натрапва ЛГБТ идеологията върху Полша “, наблягайки убеждението на полската десница, че демократичните полезности на блока съставляват съществена опасност за обичайна католическа еднаквост на страната.

Въпреки повишаването на напрежението, най-малко в кратковременен проект има дребна вероятност Полша да напусне Европейски Съюз. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че над 80% от поляците желаят страната им да остане в блока. Това е повече от 78-те %, дали своят вот за присъединението към Съюза през 2003 година

Въпреки че „ Право и правдивост “ е в непрекъснати конфликти с Брюксел, депутатите на партията също заявяват, че нямат никакво предпочитание страната им да излиза от блока. „ [Идеята за] Polexit е цялостен парадокс, никоя политическа мощ в никакъв случай не е дефинирала такова искане и [управляващата коалиция] ще бъде последната, която ще повдига този въпрос или ще води този дискурс в тези условия “, разяснява външният министър на Полша Збигнев Рау.

По-малко ясно е по какъв начин ще се развие дебатът за бъдещето на Полша в Европейски Съюз в дълготраен проект. Свободите, които Европейски Съюз дава на поляците - да учат и работят в чужбина, остават извънредно известни, както и средствата, които оказват помощ за зареждането на полската стопанска система през последните 15 години. За доста от по-възрастните поляци участието в Европейски Съюз символизира и обръщането на страната на запад след 40 години руско владичество.

Опонентите на „ Право и правдивост “ обаче се притесняват, че конфликтите с Брюксел и многократните „ изстрели “ към Европейски Съюз могат в последна сметка да изместят публичното мнение против блока и един ден да изведат Полша по същия път, по който мина Англия. Партията и съдружниците и не затрудняват изключително опозицията да изложи този мотив. Президентът Анджей Дуда дефинира Европейски Съюз като „ мислена общественост с малко последствия за нас “, министър председателят Матеуш Моравицки неотдавна предизвести, че блокът рискува да се трансформира в „ олигархия “ и че проектите му да обвърже финансирането с върховенството на закона може да докара до неговия колапс.

Продължение в 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР